top of page

MM-SR Sliač

V sobotu, 10.8, sa v areáli kúpeľov Sliač uskutočnil 20.ročník Majstrovstiev SR v trojdopadovom nohejbale. Hlavným organizátorom turnaja je každý rok Dobrá Niva vo vedení s Jánom Kristeľom.


Ako vznikla táto milá tradícia každoročných stretnutí? Opisuje Janko Kristeľ: 22 rokov dozadu sme pre amatérov v SNA nerobili takmer nič. Preto sme sa na Dobrej Nive, kde svojpomocne vznikli tri nové ihriská, rozhodli usporiadať majstrovstvá Slovenska amatérov v nohejbale na tri dopady. Myslím, že po dvoch pilotných ročníkoch bola súťaž na svete a latka bola nastavená veľmi vysoko. 1. ročník - rekordných 34 družstiev, 2x v teleráne s Markízou, účasť nadácie Markíza s kultúrnymi a športovými osobnosťami Slovenska, zoskoky padákom, súťaže pre deti s rozhlasovými redaktorkami detských programov. Podujatia sa pravidelne zúčastňovala ženská reprezentácia, s dnes už legendou Dankou Perunskou a dokonca raz aj s Martinou Pilarovou. Okrem slovenských žien prichádzali aj Maďarky a Češky. Osobne som najviac hrdý na tri ročníky, ktoré komentoval Karol Polák, na ktorého nám ostalo veľa pekných spomienok. Dovolím si tvrdiť, že v tej dobe nebol na Slovensku úspešný nohejbalista, okrem legionárov v Čechách, ktorý by si neprešiel turnajom v Dobrej Nive."


Tento rok sa turnaja zúčastnilo 29 družstiev. Spolu 114 hráčov súťažilo v troch rôznych kategóriách:

  1. Dospelí bez obmedzenia úrovne - 15 družstiev, skupina A, B, C

  2. "Starší" nad 50 rokov - 10 družstiev, skupina D, E

  3. Žiaci - 4 družstvá, skupina F


V kategórii žiakov sa odohrali zápasy v skupine systémom každý s každým, následne play-off prvý so štvrtým a druhý s tretím, čo určilo aj konečné poradie:

  1. NK Vrbové

  2. NK Martin

  3. NK Belá nad Cirochou A

TOP hráči v tejto kategórii: Nina Vargová (NK Vrbové), Oliver Bako (NK Martin), Tobias Kováč (NK Belá n/C.)


V kategórii 50+ postupovali z každej skupiny 4 družstvá. Zatiaľ čo v základných skupinách sa hrali zápasy na dva hrané sety do 11 bodov, play-off sa odohralo podľa medzinárodných pravidiel, na dva víťazné sety s možným dvojbodovým rozdielom (max.do 15).

Konečné poradie 50+:

  1. Kysucké Nové Mesto - Trubačik Robert, Trubačik Richard, Kameniar, Šotek

  2. Vinohrady nad Váhom - Lichner, Bokora, Šípka, Sedláček

  3. Sokol po záruke - Šajban, Sládeček, Hiadlovský, Mikloš

TOP hráči v kategórii 50+: Róbert Trubačík (Kysucké Nové Mesto), Otto Lichner (Vinohrady nad Váhom), Ivan Lukáč (Martin)


V hlavnej kategórii sa stretlo 15 tímov rozdelených do troch skupín. Do play-off postupovali dvaja najlepšie umestnení z každej skupiny + dvaja z tretích miest (najlepší z 3.miesta + dvaja horší" hrali medzi sebou elimináciu o postup.) Po štvrťfinálových zápasoch nasledovalo napínavé semifinále medzi Vsetínom a Tornaľou, ktorá zvíťazila nad českým družstvom a dostala sa do finále. V druhom semifinálovom zápase podľahli Patrioti Trnave suverénne 0:2. Začiatok finále patril Tornali, Trnava však zápas rýchlo otočila vo svoj prospech a zvíťazila 2:0.

Konečné poradie hlavnej kategórie:

  1. NK Trnava - J.Ifka, P.Loskot, R.Loskot

  2. NK Tornaľa - Kozlík, Švec, Dorkin, Lipták, Hrubej

  3. NK Austin Vsetín - Zgarba, Nezval, D.Ifka, Gergel

  4. Patrioti Dobrá Niva - Bahna P. ml. + st., Kristeľ I., Ulianko

TOP hráči turnaja alebo All stars v hlavnej kategórii: Jaroslav Ifka (Trnava), Peter Kozlík (Tornaľa), Vít Zgarba (Vsetín)

Cenu primátorky získal: David Matúš (Sliač)

Cenu organizačného výboru turnaja získal: Roman Kňažík (AGT)


Ako hodnotí Janko Kristeľ akciu tento rok? Ako celok veľmi dobre. Bolo tam takmer všetko, čo k nohejbalu patrí. Sme spokojní s účasťou 29 tímov. Vo výkonnostnej kategórii aj za play-off osmičkou boli prvoligové družstvá, pribúdajú amatéri so slušnou výkonnosťou. Každoročne sa tešíme veľkému záujmu v kategórii +50. V žiackej kategórii by som možno do budúcna očakával viac družstiev, napr. z Trebišova alebo Revúcej. Vždy nás poteší už tradičná účasť českého Austin Vsetín (2x majster českej extraligy). Sú pre turnaj obohatením nielen výkonnostne, ale s Vítom Zgarbom máme veľmi dobré vzťahy a rád si s ním vždy vymením skúsenosti."


20 rokov je dlhá doba. Šport na Slovensku sa značne zmenil, čo sa určite dotklo aj nohejbalu. Ako to vnímajú organizátori? Nohejbal sa rozhodne zmenil. Na vrcholovej úrovni sme prešli od troch dopadov k jednému. Je to náročný počin pre reprezentáciu a pár ľudí, ktorí sú v tom dobrí. Obávam sa, že to ale demotivuje ostatných, keďže jednodopadový nohejbal je predovšetkým drina, kondícia a technika. My pri našom turnaji ostávame pri formáte troch dopadov, ktorý je dostupný pre všetkých bez rozdielu veku alebo úrovne. Čo sa týka nohejbalu na Slovensku ako takého, aj napriek vynikajúcim výsledkom, ktoré dosahujeme, mám pocit, že čerpáme z toho, čo sme vytvorili pred rokmi. Aby sme však tieto výsledky dokázali udržať a nebol to len malý zázrak, musíme sa intenzívne zaoberať prácou s mládežou a posúvať sa v tejto oblasti ďalej," uzatvára Janko Kristeľ.


Majstrovstvá SR v trojdopadovom nohejbale bezpochyby patria medzi významné akcie v nohejbalovom kalendári. V mene SNA ďakujeme usporiadateľom a všetkým zúčastneným za vynikajúce výkony a príjemne strávený čas.
















124 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Estérel Cup

bottom of page