top of page

Svetový pohár klubov

Svetový pohár klubov v nohejbale sa tento rok uskutočnil v Martine v dňoch 24.-25.8. Tohto prestížneho nohejbalového turnaja sa zúčastnilo 9 najlepších medzinárodných klubov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Francúzska, Poľska, Iraku, Talianska, Rumunska a Španielska. Viaceré reportáže zo slovenskej aj českej televízie si môžete pozrieť na stránke TV Turiec a Českej televízie:



Konečné poradie:

  1. MNK Modřice

  2. NO KAC Košice

  3. Balatonakarattai Lábtenisz Club

  4. Nantes Laetitia Tennis Ballon


Prečítajte si rozhovory s Lukášom Rosenberkom, hráčom MNK Modřice, Miroslavom Kováčom, prezidentom SNA, Zuzanou Viňanskou, bývalou sekretárkou UNIF a Julienom Mercier, hráčom Nantes Laetitia.


Lukáš Rosenberk (Modřice)

1. Ako si spokojný s priebehom turnaja?

Organizace turnaje byla na slušné úrovni a vše probíhalo bez větších komplikací. I když turnaj měl skromnější pojetí, celkově šlo o solidně zvládnutou akci, kterou zdobily kvalitní sportovní výkony všech zúčastněných.


2. Čo myslíš najviac rozhodlo vo finále vo vás prospech? V čom ste boli lepší než KAC?

Měli jsme vyrovnaný tým, kde každý hráč odvedl svůj díl práce. Oproti Košicím jsme měli výhodu v tom, že všichni naši hráči mají celoroční přísun nohejbalových tréninků a zápasů. I když jsme neměli tolik tréninků zaměřených na jeden dopad, vyšší tréninková zátěž i na dva dopady se ukázala jako rozhodující. Právě tato rovnováha v našem týmu nám umožnila uspět a udržet si stabilní výkon po celý turnaj. 3. Pokud odhlédnu od Česka a Slovenska, úroveň futnetu se zlepšuje. Aby byl tento růst udržitelný, je však potřeba více se zaměřit na rozvoj hráčských základen v jednotlivých státech. Inspiraci můžeme najít například v Iráku, kde na tom pracují systematicky. Je to ale vždy otázka možností a priorit jednotlivých zemí.


3. Keď to porovnáš s predošlými rokmi, máš pocit, že sa úroveň nohejbalu na Svetovom pohári zmenila? Sú ostatné kluby konkurencieschopnejšie?

Pokud odhlédnu od Česka a Slovenska, úroveň futnetu se zlepšuje. Aby byl tento růst udržitelný, je však potřeba více se zaměřit na rozvoj hráčských základen v jednotlivých státech. Inspiraci můžeme najít například v Iráku, kde na tom pracují systematicky. Je to ale vždy otázka možností a priorit jednotlivých zemí.

Miroslav Kováč, prezident Slovenskej nohejbalovej asociácie

1. Prečo ste sa rozhodli zorganizovať toto podujatie v Martine? Nemali ste obavu, že to bude organizačne príliš náročné?

Predovšetkým išlo o usporiadanie Pohára klubov na Slovensku- od usporiadania MS v Michalovciach nebolo Slovensko centrom diania nohejbalu a slovenský nohejbal si zaslúži ako úspešný člen rodiny nohejbalistov , byť a samozrejme aj ukázať schopnosti, usporiadania šampionátu na svetovej úrovni. Osobne to pokladám aj za normálnu osobnostnú charakterovú črtu- nielen ako sa hovorí brať( zúčastňovať sa pasívne šampionátov), ale aj dávať- (to znamená podieľať sa aktívne na propagovaní nohejbalu vo svete aj na Slovensku a zviditeľňovať tak naďalej SNA)

Samozrejme, - organizácia šampionátu bola náročná, ale obavu som nemal, napriek nepriaznivým okolnostiam s miestom konania- športovou halou- ktorú bolo treba upraviť do požadovaného stavu, ako aj „výpadkom „ niektorých funkcionárov, ktorí objektívne sa nemohli aktívne zapojiť do organizácie podujatia.

A či to bolo náročné? – samozrejme, ale s aktívnou podporou niektorých členov NK Martin a osobitne sekretára SNA J. Staneka  sa to snáď podarilo a účastníci boli  podľa ohlasov aj spokojní. Osobitne si vysoko Vážim podporu z Ministerstva cestovného ruchu a športu, ktorí pochopili dôležitosť a význam takejto akcie pre rozvoj športu- nohejbal na Slovensku a osobne aj účasť jeho zástupcu-riaditeľ odboru rozvoja športovej infraštruktúry a podpory športových podujatí-PhDr. Tomáša Červeňáka, ktorému týmto opäť ďakujem v mene všetkých nohejbalistov Slovenska.


2. Online spoplatnený prenos z obidvoch hracích dní zastrešovala česká televízia SportBro. Prečo ste zvolili túto možnosť? Niektorí slovenskí fanúšikovia pravdepodobne neboli potešení, že museli za sledovanie platiť?

Každé podujatie takéhoto formátu má byť aj patrične spropagované. V tejto otázke stále v SNA „tápame“ a nie vždy doceňujeme a organizáciu podujatí trochu preceňujeme na úkor širokého  spropagovania, tkz. vytvorenia správnej kulisy podujatia. Preto som oslovil spoločnosť SportBro a v súčinnosti s prezidentom UNIF aj dotiahol týchto propagátorov športu v ČR. Na Slovensku som sa obrátil na relevantné masmediálne inštitúcie a spoločnosti, ale s negatívnym výsledkom alebo žiadnou odozvou. O to viac si cení aj účasť českej stanice ČT sport, ktorá z tohto podujatia robila záznam.

Ja sa fanúšikom, ktorí chceli sledovať priame prenosy a museli platiť symbolický poplatok touto cestou aj ospravedlňujem, ale komercia v súčasnej dobe zasahuje do všetkých súčastí nášho života- niekedy až príliš.


3. Má SNA v budúcnosti záujem hostiť aj ďalšie medzinárodné turnaje? Ak áno, konkrétne ktoré?

SNA  pokračuje v organizovaní plánovaných významných športových podujatí, ako je Prezidentský pohár dňa 12.10.2024 v Martine – uskutoční sa medzinárodný turnaj za účasti min. 4 štátov, zameraný hlavne na prípravu na tohtoročné majstrovstvá sveta , konané 7-10.11. 2024 v Budapešti a plánovanými majstrovstvami Slovenska mužov, žiakov a juniorov- všetko podľa kalendárneho plánu súťaží schválených Konferenciou SNA.


Zuzana Viňanská, bývalá generálna sekretárka UNIF

1. V medzinárodnom nohejbale si bola veľmi aktívnym funkcionárom do roku 2019. Prečo si sa rozhodla opäť zúčastniť podujatia tohto typu po dlhšej dobe a aký to bol pre teba pocit?

Pozvanie na Svetový pohár klubov prišlo od prezidenta SNA a s potešením som ho prijala. Bolo veľmi príjemné po dlhom čase vidieť známe tváre zo slovenského aj medzinárodného nohejbalu, zaspomínať si na časy, keď som bola aktívnou funkcionárkou, predtým aj hráčkou a vždy veľkou fanúšičkou. Na podujatí sa mi dostalo ocenenia za moju prácu pre slovenský aj medzinárodný nohejbal, čo si veľmi vážim. 

2. Výkony ktorých tímov alebo hráčov ťa najviac prekvapili na tomto turnaji? 

Priznám sa, že dosť veľa času som strávila rozhovormi s ľuďmi, s ktorými som sa dlho nevidela a niekedy som menej sledovala dianie na ihrisku, ale za posledné roky ma najviac prekvapuje a teší pokrok Iraku vo všetkých kategóriách. Na sociálnych sieťach vidím, že sú veľmi aktívni, zúčastňujú sa rôznych kempov a turnajov, spolupracujú s odborníkmi a hráčmi z iných krajín a na ich výkonoch to vidieť. 

3. Čo podľa teba patrí medzi najväčšie prekážky pre rýchlejší rozvoj nohejbalu vo svete?

Ťažká otázka. Na jednej strane viac ľudí, ktorí by mali čas a možnosti robiť veci ako propagáciu, marketing a pod., ktorými by vedeli pritiahnuť väčší záujem aj financie. Na druhej strane asi aj viac krajín, kde má nohejbal takú početnú základňu (neregistrovanú aj registrovanú) ako v ČR a kde dokáže vzbudzovať také emócie a vytvoriť takú skvelú atmosféru, ako tam vidíme na niektorých veľkých podujatiach.


 Julien Mercier, hráč Nantes Laetitia Tennis-Ballon

1. Tím Nantes sa už predtým zúčastnil majstrovstiev sveta klubov. Čo si myslíte o tohtoročnom turnaji v Martine?

Vždy je pre nás potešením zúčastniť sa tohto podujatia. Nie je ľahké pripraviť sa na takýto náročný víkend, ale vždy sa snažíme tieto výnimočné športové chvíle užiť naplno. Klobúk dole pred slovenskou nohejbalovou asociáciou. Výborná organizácia! Jediná nevýhoda: toto podujatie je pre nás zaradené do kalendára počas letných prázdnin. Prichádzame koncom augusta bez prípravy. Aj to môže viesť k zraneniam, ktoré nás bohužiaľ postihli.

2. Ktorý tím alebo hráč sa vám páčil najviac a prečo?

Bezpochyby musíme povedať, že prevahu majú stále české a slovenské tímy. Irak je určite príjemným spestrením. Radi by sme sa medzi tri najúspešnejšie tímy zaradili aj my a bojovali o 3. miesto, ale to, že sme v nedeľu ráno odohrali ešte 2 zápasy a k tomu viacnásobné zdravotné problémy, nám v tom zabránili.

3. Minulý rok sa nohejbal vo Francúzsku stal súčasťou Francúzskej futbalovej federácie. Myslíte si, že to pomôže rozvíjať šport na národnej a medzinárodnej úrovni?

Práve som absolvoval trénersky kurz CNF v Clairefontaine. Integrácia do FFF je pre náš šport mimoriadnym krokom vpred. Stále je čo robiť, ale byť súčasťou tejto obrovskej federácie nám dáva veľkú nádej na rozvoj nohejbalu v strednodobom horizonte. Na medzinárodnej úrovni to bude závisieť od UNIF. Ak by bola UNIF začlenená do FIFA?

















25 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

MM-SR Sliač

Estérel Cup

bottom of page